wtorek, 6 października 2015

poniedziałek, 5 października 2015

Yacon - zdrowe bulwy

Dlaczego nie uprawiamy tej rośliny, tak aby była ogólnie dostępna. Korzeń Yacona jest słodki i w smaku podobny nieco do topinabura, czyli ma lekko słonecznikowo-owocową nutę. Mimo, że jest słodki, jest wyjątkowo zdrowy szczególnie dla cukrzyków. Ta bulwiasta roślina pochodzi z Peru i w Ameryce Pd uprawiana jest od setek lat. Bulwy są duże, i różnego kształtu. Mogą przypominać podłużne bataty lub być okrągłe, tak jak nasze buraki. Według prof. dr hab. inż. Ewy Cieślik* roślina ta zawiera fruktany. Węglowodany, które nie są trawione przez organizm, czyli nie podnoszą poziomu glukozy. Yocon jest prebiotykiem, który ma korzystny wpływ na tworzenie prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Wartość kaloryczna to 14,8-22,4 kcal/100 g 
Prawie połowę całkowitej zawartości składników mineralnych w bulwach stanowi potas – 228,2 mg/100 g świeżej masy, oraz niewielkie ilości witamin. Natomiast liście mają działanie przede wszystkim hipoglikemiczne. Wpływają dobroczynnie na trzustkę i nerki. 

Bulwy yakona spożywamy na surowo, ugotowane lub usmażone. Czyli od strony kulinarnej możemy mieć duże pole do popisu. 
Warto postarać się o tą roślinę. I jeśli mamy możliwości, to posadźmy korzenie w ogrodzie, tak aby móc w październiku cieszyć się plonami cennej rośliny jaką jest yacon. 



* http://www.czytelniamedyczna.pl/4104,yacon-smallanthus-sonchifolius-poepp-et-endl-h-robinson-bulwa-o-wlasciwosciach.html