W Indiach jedzony codziennie, bogaty w białka. U nas traktowany po macoszemu. Groch. Dlaczego ma nam kojarzyć się jedynie z grochówką? Groch jest tak uniwersalny, ze może być dodawany do różnych potraw, które sami jesteśmy w stanie wymyślić.
- 2 szklanki ugotowanego grochu
- 1 szklanka ugotowanej fasolki z mrożonki
- 200 g mielonego mięsa
- 1 pokrojona cebula
- 1 pokrojony liść selera naciowego
- 3 łyżki mleczka kokosowego (opcjonalnie)
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- przyprawy: 0,5 łyżeczki cynamonu, 2 łyżki curry tikka (lub innej), 0,5 łyżeczki kolendry zmielonej, 3 małe papryczki (opcjonalnie).
Przyprawy wrzucamy do rondla na rozgrzany olej. Dodajemy cebulę i mięso. Smażymy. Następnie dodajemy cała resztę podlewając wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz