piątek, 24 maja 2013

Cynamonowe leniwe smażone - pyszne

Danie, które kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Bardzo proste w wykonaniu, a efekt zaskakujący. Pyszne!
  • 1 kulka twarogu półtłustego ok. 200-250 g
  • 5 dużych ziemniaków, ugotowanych
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki gryczanej lub orkiszowej
  • 1 jajo
Ugotowane ziemniaki i twaróg zgniatamy praską lub tłuczkiem. Dodajemy jajko i obie mąki. Ewentualnie szczyptę soli.  Następnie formujemy paluszki bądź małe krążki. Smażymy. Przekładamy na talerz i polewamy zasmażką. Posypujemy cukrem pudrem jeśli zasmażka wyjdzie niedostatecznie słodka.

do zasmażki:
  • masło
  • brązowy cukier
  • bułka tarta z chleba żytniego
  • cynamon

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis! Zachęcam do udziału w mojej akcji na durszlaku lub mikserze Polskie Przysmaki z mąki i ziemniaków.
    Pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki

    OdpowiedzUsuń
  2. Zasmażką? Czyli sosem z mąki?
    To chyba raczej rumiana bułka tarta na maśle, nieprawdaż?

    OdpowiedzUsuń