- 1 kulka twarogu półtłustego ok. 200-250 g
- 5 dużych ziemniaków, ugotowanych
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki gryczanej lub orkiszowej
- 1 jajo
Ugotowane ziemniaki i twaróg zgniatamy praską lub tłuczkiem. Dodajemy jajko i obie mąki. Ewentualnie szczyptę soli. Następnie formujemy paluszki bądź małe krążki. Smażymy. Przekładamy na talerz i polewamy zasmażką. Posypujemy cukrem pudrem jeśli zasmażka wyjdzie niedostatecznie słodka.
do zasmażki:
- masło
- brązowy cukier
- bułka tarta z chleba żytniego
- cynamon
Bardzo fajny przepis! Zachęcam do udziału w mojej akcji na durszlaku lub mikserze Polskie Przysmaki z mąki i ziemniaków.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Moje Kulinarne Rozterki
Zasmażką? Czyli sosem z mąki?
OdpowiedzUsuńTo chyba raczej rumiana bułka tarta na maśle, nieprawdaż?