sobota, 16 lutego 2013

Zupka chińska jarska - szybko i nie z paczki

Błyskawiczna zupka bez dodatków "E".
Zalewamy wrzątkiem makaron ryżowy.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną cebule, seler naciowy, paprykę i kapustę pekińską.
Po krótkim podsmażeniu warzyw dodajemy pół łyżeczki Garam Masala, 2 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki sosu Sweet Chilli (takiego chińskiego zagęszczonego tapioką), i łyżkę oleju sezamowego. Na koniec wrzucamy odcedzony makaron.
Jeśli lubimy tego typu potrawy na ostro, to dodajemy ostrą papryczkę.
Należy pamiętać, aby warzyw długo nie dusić, tylko lekko podsmażyć. Będą wtedy przyjemnie chrupiące.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ale pyszny chinczyk! Przepis zapisuje do wyprobowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trzeba oczywiście dodać trochę płynu w postaci wody lub rosołu, o czym nie pisałam, a co wydało mi się rzeczą oczywistą.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń