środa, 16 października 2013

Papryka nadziewana kaszą gryczana i mielonym



3-4 papryki
1 woreczek  kaszy gryczanej
400 g mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
1 cebula
sól
pieprz
odrobina tymianku
1 jajko



Ugotowaną do miękkości kaszę gryczaną mieszamy z mięsem, posiekanym czosnkiem i cebulą. Doprawiamy przyprawami. Dodajemy jajko i mieszamy.
Farszem wypełniamy przekrojone na pół i oczyszczone z białego wnętrza papryki. Układamy w garnku rzymskim i przykrywamy. Pieczemy przez ok 45 minut.
W tym wypadku papryki piekły się w okrągłej formie do pieczenia chleba, a garnek był przykryty pokrywą od okrągłego chlebaka.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam kaszę gryczaną, robiłam podobna paprykę http://kuchennearomaty.blogspot.com/2013/10/papryka-na-bogato.html

    OdpowiedzUsuń