środa, 30 stycznia 2013

Klopsy na kaszy gryczanej

Składniki klopsów:

  • mięso wieprzowe
  • jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kleiku ryżowego (niemowlęcego)
  • liść selera lub natka pietruszki
  • sos sojowy
  • sól, pieprz
Wszytko mieszamy i wyrabiamy klopsy.
Klopsy wrzucamy do wcześniej przygotowanej bazy z wywaru warzywnego, która posłuży nam za sos.I tu mamy pole do popisu jeśli chodzi o rodzaj sosu. Możemy zrobić sos pieczarkowy, koperkowy, bądź kaparowy. Sos lekko zagęszczamy skrobią kukurydzianą i dodajemy śmietany. Gotowe klopsy przekładamy do garnka rzymskiego na ugotowaną kaszę gryczaną i podpiekamy w piekarniku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz