A może na śniadanie?
Kruche ciasto
2 szklanki bezglutenowego koncentratu do kruchego (Balviten)
1 masło 200 g
1 jajko
odrobina zimnej wody
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Masa szpinakowa:
dowolna ilość szpinaku
2 jajka
drobno pokrojony boczek
1 cebula
50 ml śmietany
ser Bursztyn lub inny
sól
pieprz
Mąkę i proszek do pieczenia dokładnie rozetrzeć z miękkim masłem, dodać jajko i wodę. Wyrobić ciasto.
Krótko ugotowany szpinak pokroić i wymieszać z usmażonym wraz z cebulką boczkiem. Dodać 2 jajka, odrobinę śmietany, przyprawy i wymieszać.
Ciasto rozwałkować i ułożyć w okrągłej blaszce do pizzy lub na żelaznej patelni. Ciasto zapiec przez 15 minut. Następnie na podpieczone ciasto przełożyć szpinakową masę wraz z serem Bursztyn (ser zamiast na masę może być dodany do masy). Piec kolejne 20 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz