- ulubiona ryba najlepiej w całości lub ewentualnie filet ( do duszenia ryby dodać ulubione przyprawy)
- ugotowane ziemniaki (ilość zmielonych ziemniaków w stosunku do zmielonej ryby 1:2)
- średnia cebula
- posiekany koperek
- sól
- pieprz
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Ryba zmieszana z ziemniakami i dodatkami |
Rybę krótko dusimy na parze lub w niewielkiej ilości wody wraz z pędami kopru, zielem angielskim i liściem laurowym. Obieramy ze skóry oraz ości. Delikatne elementy skóry ryby możemy pozostawić. Rybę mielimy. Ziemniaki również. 1:2 to stosunek zmielonych ziemniaków to ilości zmielonej ryby. Podsmażamy drobno posiekaną cebulkę.
Ziemniaki wraz z rybą mieszamy. Dodajemy koperek, sól, pieprz, jajko, mąkę ziemniaczaną oraz podsmażoną cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy małe pulpeciki i smażymy.
Podajemy z następującym szybkim, rewelacyjnym sosem ( sos podobny w smaku do tego, który podawany jest do fishmaca)
Podsmażamy na maśle 2-3 łyżki mąki kukurydzianej, dodajemy 1 szklankę rosołku oraz 2 pęczki posiekanego kopru. Mieszamy trzepaczką dodając 3 łyżki majonezu.
Usmażone pulpeciki polewamy sosem i gotowe. Dodatek w postaci ugotowanych ziemniaków jest zbędny. Ale surówka z kapusty już jak najbardziej. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz