poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Rewelacyjne pulpety z ryby

 Niby tylko zwykłe pulpety. A jednak niezwykłe!

  • ulubiona ryba najlepiej w całości lub ewentualnie filet ( do duszenia ryby dodać ulubione przyprawy)
  • ugotowane ziemniaki (ilość zmielonych ziemniaków w stosunku do zmielonej ryby 1:2)
  • średnia cebula
  • posiekany koperek
  • sól 
  • pieprz
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 

Ryba zmieszana z ziemniakami
i dodatkami 
Rybę krótko dusimy na parze lub w niewielkiej ilości wody wraz z pędami kopru, zielem angielskim i liściem laurowym. Obieramy ze skóry oraz ości. Delikatne elementy skóry ryby możemy pozostawić. Rybę mielimy. Ziemniaki również. 1:2 to stosunek zmielonych ziemniaków to ilości zmielonej ryby. Podsmażamy drobno posiekaną cebulkę.
Ziemniaki wraz z rybą mieszamy. Dodajemy koperek, sól, pieprz, jajko, mąkę ziemniaczaną oraz podsmażoną cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy małe pulpeciki i smażymy.

Podajemy z następującym szybkim, rewelacyjnym sosem ( sos podobny w smaku do tego, który podawany jest do fishmaca)

Podsmażamy na maśle 2-3 łyżki mąki kukurydzianej, dodajemy 1 szklankę rosołku oraz 2 pęczki posiekanego kopru. Mieszamy trzepaczką dodając 3 łyżki majonezu. 
Usmażone pulpeciki polewamy sosem i gotowe. Dodatek w postaci ugotowanych ziemniaków jest zbędny. Ale surówka z kapusty już jak najbardziej. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz