środa, 20 lutego 2013

Kiszone cytryny

Doskonałym uzupełnieniem niektórych naszych potraw będą kiszone cytryny. Cytryny takie doskonale nadają się do potraw kuchni arabskiej, indyjskiej, włoskiej. Możemy dodawać je do pilawu, pieczonej ryby, sałatek z kuskusem, pieczonego kurczaka. Kiszone cytryny mogą pomóc naszej inspiracji przy kreowaniu najróżniejszych potraw. Nie nadają się jedynie do deserów.

Do przyrządzenia kiszonych cytryn potrzebujemy ok 10-15 cytryn w zależności od ilości weków. Najważniejsze, żeby cytryny były ekologiczne, czyli niepryskane konserwantami i woskami.
Cytryny kroimy wzdłuż "na krzyż" tak, aby nie przeciąć ich do końca. Do środka wsypujemy sól gruboziarnistą, zamykamy cytrynę i wkładamy do słoika. Uważam, że najlepszą solą jest nasza polska z Kłodawy. Niejodowana, szara, bez antyzbrylaczy. Do cytryn dodajemy przyprawy wedle uznania. Może to być kolendra (ziarna), goździki, ziele angielskie, liść laurowy. Ułożone w słoikach zalewamy solanką -  na 1 litr wody 1 łyżka soli. Zakręcone słoiki trzymamy przez 4-5 dni w temperaturze pokojowej, następnie przekładamy je do chłodniejszego pomieszczenia.

2 komentarze:

  1. Nigdy nie spotkałam się z taką kiszona cytrynką :) Bardzo ciekawe! I musi rzeczywiście genialnie smakować z rybką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowita spraw :) ja też nigdy o kiszonych cytrynach nie słyszałam, ale pomysł niezły :))
    Pozdrawiam i czekam na kolejne ciekawe patenty :)
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń