O zdrowotności kiszonej kapusty KIM CHI dużo już napisano. Ja osobiście mogę mówić tylko w swoim imieniu i potwierdzić, że kim chi wypróbowałam na własnej skórze, i że jest zdrowa. Taka kapusta zwiększa odporność. Nie jest w prawdzie przysmakiem dla każdego, ale ten kto pokocha kim chi, będzie zawsze do niej wracał.
Miksujemy:
- imbir
- bardzo ostrą chilli, świeżą lub suszoną. Świeża doda ładnego czerwonego koloru
- garść czosnku
- sos rybny
- sól
-
Pokrojoną pekińską kapustę moczymy w solance, odcedzamy. Dodajemy zmiksowane przyprawy i mieszamy ręcznie. Ważne, aby nałożyć przy tym gumowe rękawice.
Przekładamy do słoika i kisimy przez 5-7 dni. Następnie przekładamy do małych słoików i chowamy w chłodnym miejscu (komórka, piwnica)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz