poniedziałek, 4 marca 2013

Kim Chi - koreańska kiszona kapusta

O zdrowotności kiszonej kapusty KIM CHI dużo już napisano. Ja osobiście mogę mówić tylko w swoim imieniu i potwierdzić, że kim chi wypróbowałam na własnej skórze, i że jest zdrowa. Taka kapusta zwiększa odporność. Nie jest w prawdzie przysmakiem dla każdego, ale ten kto pokocha kim chi, będzie zawsze do niej wracał.

Miksujemy:
  • imbir
  • bardzo ostrą chilli, świeżą lub suszoną. Świeża doda ładnego czerwonego koloru
  • garść czosnku
  • sos rybny
  • sól



Pokrojoną pekińską kapustę moczymy w solance, odcedzamy. Dodajemy zmiksowane przyprawy i mieszamy ręcznie. Ważne, aby nałożyć przy tym gumowe rękawice.
Przekładamy do słoika i kisimy przez 5-7 dni. Następnie przekładamy do małych słoików i chowamy w chłodnym miejscu (komórka, piwnica)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz