- mąka kukurydziana
- 1-3 łyżki masła lub smalcu
- woda lub mleko i woda (1:1)
- sól
Składniki ciasta mieszamy tak, aby uzyskać konsystencję podobną do ciasta makaronowego. Ciasto to jednak różni się plastycznością od ciasta makaronowego. I tak, ciasto z mąki pszennej łatwiej jest rozwałkować i oderwać od blatu, ponieważ posiada w sobie gluten, który nadaje mu elastyczności. Natomiast ciasto z mąki kukurydzanej po rozwałkowaniu i próbie przewrócenia na drugą stronę rwie się na małe kawałki. Aby ułatwić sobie pracę, wystarczy placki rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia ciasta. Tak rozwałkowane ciasto wraz z jedną warstwą papieru kładziemy na patelni papierem do góry. Następnie przed przewróceniem na drugą stronę papier odrywamy.
Placki kukurydziane smażymy tak, aby nie pływały w tłuszczu. Po usmażeniu powinny być raczej suche. Jeśli chcemy, aby placki były w miarę proste, to możemy w trakcie smażenia położyć na nich coś, co mogłoby je przygnieść, np. mały talerzyk lub mała patelnię
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz