Jedynym utrudnieniem jest gazowy palnik, który musimy posiąść. Ale gwarantuję, że warto.
- 400 ml słodkiej śmietany (najczęściej w kubkach po 200 ml)
- 200 ml mleka
- 4 żółtka
- 5 łyżek cukru
- wnętrze 1 laski wanilii
- brązowy cukier do posypania
Poza tym potrzebujemy:
- miseczki żaroodporne
- palnik gazowy
- gaz do zapalniczek
Mieszamy śmietanę, mleko, żółtka, cukier i wanilię do momentu, aż rozpuści się cukier. Przelewamy do żaroodpornych miseczek i zapiekamy przez pół godziny w piekarniku przy 150-180 stopniach. Warto jest ułożyć miseczki na blaszce z wodą. Zapobiegamy ewentualnemu przypaleniu naszego kremu. Studzimy. Przed podaniem posypujemy brązowym cukrem, który karmelizujemy za pomocą palnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz