wtorek, 19 lutego 2013

Pizza chrupiąca jak słynna amerykańska

Ciasto na pizzę robię z mąki orkiszowej pełnoziarnistej z dodatkiem owsianej lub gryczanej. Wiem, powiecie, że orkisz to pszenica. Co oczywiście zgadza się, ale jest to pszenica zupełnie inna. Nie ma nic wspólnego z tą naszą powszechną.






 Do ciasta dodaję rozrobione w ciepłej wodzie drożdże i 0,5 do 1 kostki masła, w zależności od tego ile było mąki. Ciasto musi mieć konsystencję plastyczną, nie może być za twarde, ale i też nie może się rozlewać.
Takie ciasto będzie bardzo chrupiące i smaczne.
Sos to nic innego jak rozpuszczony w soku pomidorowym przecier pomidorowy z dodatkiem oregano, tymianku, bazylii. Jeśli lubimy czosnek, to też możemy dodać do sosu.
Reszta składników to oczywiście własna interpretacja.
Ja tym razem wybrałam chudy boczek, odrobinę fety, chilli i oliwki.
Wkładamy na 10 minut do bardzo gorącego piekarnika.






















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz