niedziela, 3 lutego 2013

Sałatka ziemniaczana



Kolejny prosty przepis na sałatkę, która może stanowić uzupełnienie obiadu, kolacji, może być dodatkiem do grillowanego mięsa lub osobną przekąską








  • Pieczone ziemniaki (piekę w żeliwnym lub glinianym naczyniu w małej ilości wody, podobnie jak w parniku dla zwierząt). Obieram tylko częściowo, tam gdzie są ewentualne oczka i uszkodzenia ziemniaka. 
  • Zarumieniona cebula
  • Podsmażony boczek wędzony. Jeśli boczek za bardzo się nie spiekł, czyli nie przypalił patelni możemy po nim "umyć" patelnię odrobina wody, którą zlejemy do sałatki. Czyli po usmażeniu boczku wlewamy na patelnię trochę wody, chwilę ją gotujemy, studzimy i wlewamy do sałatki. 
  • Ogórki kiszone (przy krojeniu za bardzo nie odsączamy, żeby sok z ogórków przedostał się do majonezu i utworzył sos)
  • Sól, pieprz i majonez

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz